Våra böcker & författare

I år, 2018, är det 70 år sedan staten Israel grundades, och det har gått mer än 50 år sedan sexdagarskriget i juni 1967. Gaza är Palestinakonfliktens hetsigt bultande hjärta.

Det var i Gazas flyktingläger den första intifadan bröt ut, det var där Hamas skapades och islamisterna har sin maktbas. Men Gaza är inte bara barnen som dras fram ur de bombade husen. Inte heller bara Hamas eller synonymt med blod, hat, sorg och hopplöshet.

Gaza. Berättelser om 50 år av ockupation låter Catrin Ormestad oss möta de vanliga människorna – de som drabbas av stora sorger, svält och hopplöshet, men vi får också ta del av otrolig livsglädje, framtidsdrömmar och spirande kärlek. Gaza är tron på att det trots allt, en dag, kommer att bli fred.

Vad innebär det att leva på en av de mest slutna, oåtkomliga och tätbefolkade platserna i världen, under en av de längsta och mest brutala ockupationerna i vår tid? Vad händer med unga människor vars drömmar om framtiden gång på gång slås sönder av stängda gränser?

Det här är en bok om Gaza, men också om kärleken till Gideon – en av de få israeliska journalister som vägrar att acceptera Israels handlande, och om den schizofrena och underbara upplevelsen att dela hans liv i Tel Aviv.

”I dag förnekar ett allt större antal israeler att det överhuvudtaget finns en ockupation. ’Det finns ingen ockupation’ är den senaste policyfrasen, en variant på premiärminister Golda Meirs deklaration ”det finns inga palestinier” och den är precis lika löjeväckande. Om du påstår att det inte finns någon ockupation, eller några palestinier, har du förlorat kontakten med verkligheten på ett sätt som bara kan förklaras med hjälp av medicinska diagnoser, eller kanske med mental ohälsa. Och det är där vi är.” Gideon Levy

porträtt CatrinCatrin Ormestad är journalist och författare bosatt i Sverige och Israel. Hon har rapporterat från Gaza för bland annat The Economist, Haaretz och Svenska Dagbladet. Hon har även gett ut romanen Det nionde brevet på annat förlag.

Isaac Bashevis Singer

Ensam i stora skogen

Ensam i stora skogen har aldrig tidigare funnit på svenska. Detta är en klassisk saga om den unge Joseph som ensam ger sig ut i världen. Han möter änglar och demoner, onda män och illvilliga väsen. Här finns också den vackra prinsessan Chassdiah som han genast förälskar sig i, men innan han kan vinna hennes hand prövas han – i denna värld och i nästa.

Golem

”Gör en Golem och han ska
rädda er.”
”En Golem? Hur? Av vad?”
”Av lera. Du ska rista in ett av Guds sjuttiotvå namn på din Golems panna och i kraft av detta heliga namn ska han leva en kort tid och fullgöra sin uppgift. Du ska kalla honom Josef. Men se till att han inte blir frestad av den mänskliga svagheten.”

Fiender – en berättelse om kärlek

Herman Broder är en överlevande från nazisternas europeiska Ragnarök. I Brooklyn har han hamnat med sin nya, icke-judiska hustru Jadwiga, en enkel polsk bondflicka, sedan hans första fru och deras två barn blivit skjutna av nazisterna. Herman har dessutom en älskarinna, den vackra och neurotiska Masha, även hon med ett förflutet präglat av fasor. Romanen känns märkligt aktuell i vår tid.

Yentl

Yentl är novellsamlingen som visar att allt är möjligt i Singers värld. Här möter läsaren bland annat Yentl, en ung kvinna ”rättar till himmelens misstag” och blir ynglingen Anshel. Yentl är den samling noveller som Singer själv ansåg vara hans bästa.

Jag avundas Er som tycker om att läsa men som ännu inte läst Isaac B. Singer. Underbara läsupplevelser väntar

—Lars Gyllensten

Singer-flikIsaac Bashevis Singer (1904–1991) fick Nobelpriset i litteratur 1978 ”för hans intensiva berättarkonst, som med rötter i en polsk-judisk berättartradition levandegör universella mänskliga villkor”. 1935 emigrerade han från Polen till USA. Singer är en av vår tids största jiddischförfattare med en produktion som bland annat innefattar romaner, noveller och självbiografiska verk. Samtliga skrivna på jiddisch.

Odödlighetens elixir

”Inte förrän det på allvar gick upp för mig att jag var döende insåg jag – som den siste Spinoza – att jag var den ende som kunde minnas min grandonkels berättelser om vår släkt från tider dit min barndom inte nådde, att jag var den ende som kunde minnas farmors och farfars bittra om än underhållande gräl, att jag var den ende som kunde minnas vad som hände den dagen när min tvillingbror Sasha dog. Inte förrän då drabbades jag av insikten att mitt livs stora nederlag inte var att jag skulle ryckas ut ur livet, utan att när detta sker kommer alla som har gått före mig att falla i glömska.”

Den barnlöse Ari Spinoza är döende. Det finns ingen kvar som kan föra vidare den märkliga släkten Spinozas öde. Hans sista uppgift bli att nedteckna berättelsen om Odödlighetens elixir. Det blir en skildring genom tusen år av Europas historia, från 1100-talets Lissabon till vår egen tid.

Odödlighetens elixir får vi bland annat möta den 350 år gamla Salman de Spinoza, Voltaire som inte kan motstå det unga fysikgeniet Shoshana, Hitler och Stalin i ett parti schack samt författarinnan Chiara vars roman inspirerade Goya till ett av hans mest kända verk. Allt och alla hänger ihop i denna fängslande roman om kärlek, sorg och livsbejakande humor.

Gabi Gleichmann

Foto: Morten Brun

Foto: Morten Brun

Gabi Gleichmann föddes 1954 i Ungern. Som barn flyttade han till Sverige och gjorde sig senare känd som skribent och litteraturkritiker. Han har även varit ordförande i svenska PEN. Sedan 15 år tillbaka delar han sin tid mellan Norge och Sverige. Odödlighetens elixir är hans debutroman.

Lite info om boken:

  • Såld till 15 länder: USA, England, Kina, Danmark, Holland, Frankrike, Tyskland, Israel, Ungern, Italien, Portugal, Litauen, Serbien, Spanien och Sverige.
  • Fått fantastska recensioner (i Portugal har den hamnat på en lista med de 30 bästa böckerna, i sällskap med verk av Rushdie, Kundera, Garcia Márquez, Borges, Primo Levi, Graham Green etc.).
  • Utkommer i Sverige den 20 augusti.

Fakta

Författare: Gabi Gleichmann
Titel: Odödlighetens elixir
Format: Inbunden med skyddsomslag
Sidor: 576
ISBN: 978-91-981305-1-5
Utgiven 20 augusti 2014
Omslag: Miroslav Sokcic